Sandbekk i Morgenbladet:

I Morgenbladet for uke 3 2023 finner vi en artikkel om titandioksidens historie !

En 7 siders reportasje om forskningsprosjektet som Marte Johnslien og Ingrid Halland driver om kompleksiteten rundt det hvite pigmentet titanidioksidens historie fra patentering som skjedde på Sandbekk der Velferden ligger, og framover gjennom århundret til hvordan denne industrien fungerer i dag.

Artikkelen viser også hvordan Kronos Titan markedsførte “titanhvitt” på rasistisk vis i sine 1900 talls reklamer.

Forskningsprosjektet Norwhite kaster nytt lys på det resterende gruvemiljøet på Sandbekk sin betydning i norsk industrihistorie, og viser hvor viktig det er å ta vare på kulturmiljøet og det som gjenstår av historien på området. Bygningene forteller disse historiene, og bidrar til å holde hele dette temaet levende, tilgjengelig og aktuelt i samfunnet i dag.

Uten bygningene har vi bare arkiver igjen. Et arkiv blir puslete når bygningene står der og vitner om en av norges viktigste industrielle oppfinnelser fra Sokndal kommune, norges største bergverkskommune!

Artikkelen er forfattet av Helene Hareide, og fotografert av Knut Egil Wang.

Anbefaler lesing på det sterkeste ! ! !

Tønes er også med, Bellona er nevnt og selvfølgelig masse bra om de flotte forskerne som gjør det hele mulig, samt leder for forskning og utvikling ved Titania Marte Tøgersen.

Hurra for kunnskapsvekst!



#velferden #tio2_project #morgenbladet #forskningsradet #unibergen #khio #aho_architecture_design #ingridhalland #martejohnslien

Forrige
Forrige

Konsert med Bishop & Breistein

Neste
Neste

Velferdens program : AVGANG / DEPONI