Møt Kirsten Opstad

Møt Kirsten Opstad, billedkunstner som var på Residency hos oss i mars!

På sitt opphold hos oss jobbet Opstad med vev og akvarell, inspirert av de ulike bergartene. Sammensmeltningen av mineraler, sporene av istid, spor av mennesker som har jobbet i gruvene her.

Selv skriver hun om sitt opphold:

"Det var fint å pendle mellom direktørboligen og atelieret på Velferden, med spor fra gruvearbeidernes arbeidslokaler. Fjellene og naturen. TID inspirerte meg. Tusenvis av år ligger gjemt bak de ulike mønstrene i steinene jeg plukket med meg i sekken. Jeg brukte oppslagsbøker, beundret vitenskapen, studerte symbol og tegn, betatt av all kunnskap som finnes. At man i årens løp har funnet ut at det i jordens indre er brennende lava! 

Jeg har alltid tenkt at de store monumentale fjellene er robuste og kan overleve et hvert lite menneskeliv. Kroppen er en skjør organisme full av mineraler. Kalsium, fosfor, kalium, svovel, natrium, magnesium og jern. På Sandbekk så jeg hvordan gruvedriften og utvinningen av malm har laget et stort inngrep i istidens landskap. Spor og avtrykk. Geniale oppfinnelser og brutale inngrep. Hvordan påvirker vi omgivelsene vi erobrer. Hvordan svarer naturen, når vi tar for oss, skamløs og grådig. Et unaturlig sår. En endring. Et eksotisk landskap av menneskeskapt natur. Sandkorn dekker store områder. Nifse gjerder avgrenser synkehull og dype gruveganger som ikke er trygge for ferdsel. Få av oss er uten skyld. Forbrukerne. Jeg bruker titanhvitt når jeg maler. Jeg bruker titan uten å være klar over det. Mens fjell blir sprengt i fillebiter. Mennesket og fjellet. Jeg er et fjell. Jeg er et menneske."

 

Foto © Hanna Biørnstad og Kirsted Opstad

::::::::MER OM KIRSTEN OPSTAD:::::::

Kirsten Opstad (1978) er billedkunstner utdannet ved Kunstakademiet i Oslo. Hun flyttet nylig tilbake til Jæren etter 22 år i Tigerstaden. Opstad har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland. Arbeidene er sjangeroverskridende og hun blander ulike teknikker; maleri, tegning og tekst, rominstallasjon og skulptur. Omgivelsene påvirker materialvalg, tema og uttrykk. 

kirstenopstad.no

Forrige
Forrige

VERKTØY: Verksted for barn og unge ANIMASJON

Neste
Neste

Khaled Habeeb & John Derek Bishop