Våre gjester:

Siri Austeen

Siri Austeen er billedkunstner, og opptatt av forhold mellom lyd, sted og virkelighet; hvordan ulike lytte-strategier påvirker vår opplevelse av virkeligheten og oss selv, som en sansende del av dette. En gjennomgående tematikk i hennes kunstneriske praksis er de individuelle, kollektive og økologiske strukturers inngripen i hverandre. Arbeidet kommer kommer gjerne til utrykk gjennom undersøkende feltopptak, deltakerbaserte prosjekt, installasjoner, performance og offentlige kunstoppdrag. 

Austeen har utstilt og fremført verk blant annet på Henie Onstad Kunstsenter, Nasjonalmuseet, Ultima festivalen, Falstadsenteret, Kunstnernes Hus, Galleri Rudolfinum Praha og Kurt-Kurt Berlin. Av offentlige kunstoppdrag kan nevnes Sivilt Rosignal for Fredrikstad festning 2009.

https://soundcloud.com/siri-1-3
www.austeen.no

Anne Sverdrup-Thygeson

Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi ved NMBU, og forfatter av bøker om insekter og natur, oversatt til 25 språk. Hun er opptatt av det anonyme artsmangfoldet, som insekter og sopp – arter vi sjelden ser og ikke tenker over, men som likevel er avgjørende viktig for prosesser i naturen og dermed for oss mennesker. I perioden 2023-2025 jobber Anne halvtid som professor og halvtid som frilanser og forfatter.

 

Hjemmeside https://www.nmbu.no/fakultet/mina/forskning/prosjekter/anne-sverdrup-thygeson/anne

https://kagge.no/forfattere/anne-sverdrup-thygeson/

Brynjar Åbel Bandlien

BIO Brynjar Åbel Bandlien (1975) er klassisk trent dansekunstner fra Statens Balletthøgskole, nå KHiO (1991-1993) og fra Hamburgische Staatsoper (1993-1995.) Deretter arbeidet Bandlien i tre år som danser ved Nederlands Dans Teater 2 i Den Haag, Holland, med hvilket han turnerte Europa, USA og Sør-Afrika. I 1998 startet han å arbeide som freelance samtidsdanser i Skandinavia, Europa og USA. Bandlien har bl.a. arbeidet med kunstere som Philipp Gehmacher, Manuel Pelmus, Jennifer Lacey, Heine Avdal, Vera Mantero, Raimund Hoghe og Antonija Livingstone. I perioden 2004-2010 var han med å etablere Centrul National al Dansului-Bucuresti (CNDB) i Romania. Han har en PhD fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2020.

For tiden er Bandlien førsteamanuensis i dans på fakultetet for utøvende kunstfag ved Universitet i Stavanger hvor han leder det kunstnerisk utviklingsarbeidet All Tomorrow´s Parties: post-pandemic dancing om hvordan hiv og aids påvirket det norske dansekunstfeltet på 80- og 90-tallet. 

Bjørn-Tore Blindheim

Bjørn-Tore Blindheim er førsteamanuensis på Institutt for medie- og samfunnsfag på UiS. Han er tilknyttet utdanningene i endringsledelse, statsvitenskap og sosiologi. Fra et organisasjonsfaglig utgangspunkt arbeider han med forholdet mellom mennesker og natur. Stikkord: antropocen, det naturnære, avfall (som sportegn).

Linda Lamignan

Linda Lamignan is a visual and performance artist whose work I tell stories about  the experience of floating in between different worlds.  Through video, music, objects and performance, Lamignan explores notions related to wandering and diaspora, transformation and love. With an animistic approach, they work with materials connected to the industries, histories, living landscapes and cultural relations between West Africa and Scandinavia. Lamignan received their MFA degree at the Royal Danish Academy of Fine Arts in Copenhagen and their BFA degree at the Academy of Fine Art in Oslo. 

www.lindalamignan.com

Pierre Lionel Matte

Pierre er billedkunstner, født i Tønsberg 1961 av norsk, fransk og belgisk bakgrunn. Han studerte ved Kunstakademiet i Trondheim 1987-1992.

Pierre Lionel Matte sitt arbeid tar utgangspunkt i sin personlige biografi og daglige hendelser, aktuell politikk og litteratur som tematiserer nasjonal identitet, fremmedfrykt, økologi og kunsthistorie.

Han tror at det å lage og oppleve kunst er en konstant læringsprosess, og nye personlige møter med mennesker og steder vil inspirere arbeidet mitt til å alltid være i en endringsprosess. Arbeidene mine blir realisert gjennom skulpturer, fotografi, installasjoner, bøker, videoer, animasjon, lyd, tegning, malerier og tekst.

Har undervist  ved Einar Granum Kunstfagskole siden 1985 og Nordland Kunst og Filmskole siden 2001.

www.plmatte.no

Tove Kommedal

Tove Kommedal er billedkunstner (født 1970), som debuterte på begynnelsen av 2000-tallet og er inspirert av både 60-tallets konseptkunst og 90-tallets relasjonelle estetikk.

Kommedal ser på kunst som en livspraksis. Hun arbeider ut ifra ideen om at kunsten kan ha samme funksjon for samfunnet som drømmene har for menneskets helse. Et gjennomgående tema i hennes praksis er eksistens, enkeltindividets sårbarhet i samfunnet og spørsmål om makt. Kommedal arbeider prosess- og prosjektbasert innenfor følgende teknikker: skulptur, installasjon, tegning, silketrykk, tekst og film.

Hennes kunstnerskap befinner seg mellom det rasjonelle og det emosjonelle — et sted der poetikken tar over for politikken. 

https://tovekommedal.squarespace.com/

Merete Hermansen Jonvik

Merete Jonvik bur og jobbar i Stavanger, som førsteamanuensis i sosiologi ved Institutt for medie- og samfunnsfag ved Universitetet i Stavanger. Ho underviser i tema som sosial ulikskap og materiell kultur. Forskingsområda hennar er hovudsakeleg innanfor kunst- og kultursosiologi.

Jonvik har saman med Eivind Røssaak, Hanne Hammer Stien og Arnhild Sunnanå gitt ut boka Kunst som deling, delingens kunst (2020, Fagbokforlaget). Boka omhandlar samtidskunstfeltet i Noreg etter 2010. I 2021 ga Jonvik, saman med kunstnar Hans Edward Hammonds, ut publikasjonen Samarbeid mellom små og store vesen, som skriv seg frå eit deltakarbasert kunst- og forskingsprosjekt der Jonvik og Hammonds utforskar kva som skjer når barn og vaksne samarbeider om å laga eit kunstverk, samt rapporten Infrastrukturelle undersøkingar. Ein rapport om Atelier Kunstnerforbundet, som var ei ekstern evaluering av atelier- og utviklingsprogrammet Atelier Kunstnerforbundet. Jonvik skriv fast for Contemporary Art Stavanger (CAS).

Carl-Oscar Sjögren

Carl-Oscar Sjögren är konstnär som ofta arbetar med frågor om människans relation till råvaran. 

Carl Oscar är en av initiativtagarna och har arbetat med den konstnärsdrivna plasten Ställbergs Gruva i tio år, en plats som bedriver konstnärlig, kulturell och social verksamhet vars utgångspunkt är nio hektar mark och 4000 kvadratmeter byggnader i Ställbergs nedlagda järnmalmsgruva i Ljusnarsbergs kommun i Bergslagen. 

Gruppen jobbar ofta utifrån gemensamma frågeställningar och metoder, som tar spjärn mot omvärlden och dess ekonomiska, mänskliga och ekologiska förutsättningar.

En bärande idé vid Ställbergs gruva är att människor med skilda bakgrunder, yrken och åldrar ges möjlighet att tänka, handla och undersöka tillsammans. Ett utforskande av kända och okända delar av jaget och världen. Ställbergs Gruva drivs av föreningen The non existent Center. 

www.stallbergsgruva.se

Lisa Torell

Lisa Torell är konstnär. I sitt arbete undersöker hon den offentliga sfär, rättigheter och regleringar knutet till demokrati och miljö genom performativa och platsrelaterade metoder. Hon deltar flitigt i solo/grupputställningar och har också erfarenhet av att utveckla, organisera, leda och samarbeta i olika tvärdisciplinära samverkansmodeller inom  undervisning, utställning, urbana projekt och forskning.

www.lisatorell.com

https://en.uit.no/ansatte/lisa.torell

Marie Storli

Marie Storli er utdannet samfunnsøkonom ved Universitetet i Oslo. Gjennom både studier og arbeid har hun hele veien hatt et fokus på bærekraft, gjennom å forstå og utfordre forholdet mellom menneske, økonomi og natur. Til daglig jobber hun som system økonom i Æra Strategic Innovation, hvor hun jobber med innovasjon med utgangspunkt i samarbeid og systemendring. Marie har tidligere vært leder i Rethinking Economics Norge, en organisasjon for studenter og økonomer som ønsker å utfordre og berike dagens økonomifag ved å dra på det mangfoldet som finnes innen økonomisk tenkning. For tiden jobber hun med en bok om hvorfor vi trenger et mangfold av økonomiske ideer for å navigere omstillingen til en mer bærekraftig økonomi.

Ingrid Halland

Ingrid Halland (f. 1988) er kunst- og arkitekturhistoriker og kunstkritiker. Hun er førsteamanuensis i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen og førsteamanuensis II ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) hvor hun underviser på PhD-programmet.

Halland leder forskningsprosjektet «How Norway Made the World Whiter», som er finansiert av Norges forskningsråd (Forskerprosjekt for fornyelse, 2023 – 2028). Hun er også delprosjektleder av forskningsprosjektet «The Materiality of White», som er ledet av førsteamanuensis Marte Johnslien ved Kunsthøgskolen i Oslo, finansiert av Program for kunstnerisk utviklingsarbeid (DIKU, 2022 – 2025).

Anna Carin Hedberg og Ebba Moi

Ebba Moi er kunstner i kollektivet Tenthaus - et visningsrom som involverer unge deltagende kunstprosjekter, og er programansvarlig for Masterprogrammet for Kunst og offentlige rom ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Anna Carin Hedberg arbeider utover egne kunstprosjekter også med et praksisbasert forskningsprosjekt ved Nasjonalmuseet i Oslo.

Sammen utgjør Hedberg og Moi en etablert kunstnerduo som utforsker kulturelle forandringer i samfunnet og strukturer som tematiserer ulike endringsprosesser. Et flertall av deres prosjekter er utført i offentlige miljøer hvor involvering og deltagere vektlegges som et utgangspunkt for både prosess og kunstverk.

Duoen har stilt ut ved Trafo Kunsthall, Vigelandsmuseet, Trøndelag Senter for Samtidskunst, Kristiansand Kunsthall, Grimstad Kortfilmfestival, Kulturhuset i Stockholm og Kunstnernes Hus.

www.hedbergmoi.net

Simon Daniel Tegnander Wenzel

(f.1988, Hamburg) arbeider tverrfaglig med performance, video, lyd og installasjon. I arbeidene undersøker han hvordan teknologisk utvikling, markedskrefter, vitenskap og spirituelle impulser påvirker menneskets virkelighetsoppfatning og syn på natur, normer, identitet og kollektivitet.

Han går inn i ulike karakterer og roller og dekonstruerer det nære og kjente som utgangspunkt med ønske om å utfordre personlige, miljømessige og normative strukturer som finnes i vårt vestlige og urbane samfunn.

Med en stor interesse for den tause kunnskapen som finnes i direkte kontakt med materialer, ønsker Wenzel å belyse hvordan kunnskap og tradisjon kan kroppsliggjøres og transformeres, særlig i forhold til folkemedisin, nyttevekster og gamle håndverk.

social media: @piggsopp

Adrian Bugge

Adrian Bugge er en norsk fotograf med kunsthistoriebakgrunn som jobber med langvarige fotografiske undersøkelser av natur, arkitektur og forvandlinger av omgivelsene.
I 2023 er Adrian ute med sin fjerde fotobok "Inngrep" som viser 57 bilder av menneskeskapte inngrep i norsk natur. De er tatt over en periode på 16 år, og gir et innblikk i hvordan vår tids mennesker har blitt en geologisk kraft som endrer verden. 
Adrian er medlem i kunstorganisasjonene Forbundet Frie Fotografer (FFF) og Norske Billedkunstnere (NBK) gjennom distriktsorganisasjonen Billedkunstnerne i Oslo (BO).

www.adrianbugge.no

Hanna Sjøstrand

Hanna undersøker sentrale mytologier i moderniteten gjennom konseptuelle prosesser. Hennes metoder er mangfoldige og kommer til uttrykk gjennom maleri serier som utforsker forskjellige maleriske teknikker.

Gjennomgående for hennes arbeid er utforskningen av maleriets potensiale; som et språk og en måte å forstå de mange dimensjonene i menneskelig persepsjon og kunnskap.

Sjøstrand arbeider også med performance, film og installasjon.

http://www.hannasjostrand.se/

Thomas Østbye

er kunstner, filmskaper og aktivist. Han driver selskapet PlymSerafin og har laget en rekke filmer som knytter filmatiske refleksjoner rundt  dokumentarisme til aktuelle politiske forhold. 

Dokumentarene In Your Dreams, HUMAN, Imagining Emanuel og Out of Norway har mottatt en rekke priser på bla. CPH:DOX, Kassel IDFF, Høstutstillingen, Kortfilmfestivalen, Regjeringens Menneskerettighetspris for kortfilm, nominert til Amanda, Gullruten og vist på bla HotDocs, IDFA, Sheffield og MoMA NY.

Østbyes siste arbeid er en triologi med observerende dokumentarfilmer som ser på strategier i klimakampen, del en og to er nylig kommet ut: “Enhver har rett til” som portretterer Klimasøksmål Arktis i retten og “Sivil Ulydighet” som følger aktivister fra Extinction Rebellion og Stopp Oljeletinga.

https://www.plymserafin.com

Runa Norheim

er utdannet koreograf og skuespiller, som er en utradisjonell kombinasjon, og arbeidet hennes er ofte konseptuelt forankret og tar derfor svært ulik form fra prosjekt til prosjekt.

Norheim er for tiden kunstnerisk leder for RAS som er en programmerende og co-produserende scene, samt et kompetanse- og residenssenter for dans.

Hun har studert Koreografi (MA), Skuespill (BA), Post-dramatic Theater studies ved DOCH, Stockholm University of the Arts, Akademi for Scenekunst ved Høgskolen i Østfold og Dartington College of Arts.